Samfund

Bandagist i Brøndby vil øge kendskab til innovativ proteseform: Giver fingeramputerede finmotorikken tilbage

Se billedserie

En nyere proteseform giver for første gang fingeramputerede danskere finmotorikken tilbage, men metoden er ikke tilstrækkeligt kendt og udbredt i Danmark, påpeger bandagist i Brøndby.

I mange år har silikoneproteser været den primære mulighed for fingeramputerede med et statisk modstøttende formål, men de har haft begrænset funktionalitet og evne til at bøje fingrene. En nyere og mindre udbredt protesemetode muliggør fleksible led, der genskaber finmotorikken, og det er positivt for både den enkeltes livskvalitet og for samfundet. Det påpeger Jacob Jensen, bandagist med speciale i hånd- og armproteser hos bandagistklinikken Ortos i Brøndby, der savner øget kendskab til metoden.

Metoden blev indført i Europa i 2019 og af Ortos i Danmark i 2020. Den inkluderer fire forskellige proteser: MCP Driver, PIP Driver, Thumb Driver og GripLock Finger. Proteserne er designet til forskellige fingerled og kan anvendes individuelt eller i kombination.

– Jeg har en forhåbning om, at vi kan udbrede kendskabet til den nye protesemetode, så flere kan få den fornødne hjælp til funktionaliteten i dagligdagen. Der er ingen tvivl om, at det påvirker mange med amputationer både fysisk og mentalt at have et handicap, og at det nu er muligt at rode bod på, vil jeg rigtig gerne øge opmærksomhed på blandt både borgere og fagfolk, siger Jacob Jensen og tilføjer:

– I modsætning til silikoneproteser opnår man med den nye type protese en større funktionsdygtighed i forhold til eksempelvis at kunne holde på et værktøj eller en køkken- eller skrivegenstand. Proteserne er mere bøjelige og har samtidig en større modstandsdygtighed over for skidt og kemikalier.

Afhjælper kompensatoriske skader
følge Jacob Jensen kan den nye protesemetode for fingeramputerede være afgørende for at aflaste hænderne og mindske slidskader.

– I mange tilfælde kan der opstå kompensationsmønstre hos personer, der har fået amputereret fingre. Det kan over tid give fysiske gener, overbelastningsskader og problemer med at holde på genstande. Mange kommer først, når generne er meget udtalte, og jeg vil gerne advokere for, at man for sin egen skyld opsøger en professionel med henblik på forebyggende behandling, siger Jacob Jensen og tilføjer:

– Mange fravælger en silikoneprotese, fordi funktionaliteten ikke er markant forbedret, men med den nye protesemetode forventer jeg at se en mere langsigtet og vedholdende brug af proteser. Det vil højst sandsynligt medføre færre tilfælde af skader fra slid, gigt og overbelastning og indvirke positivt på både den enkeltes livskvalitet og på samfundsøkonomien.

Ortos er en førende bandagistvirksomhed i Danmark, som har fremstillet individuelle proteser og ortoser siden 2007. Virksomheden har 8 klinikker fordelt i landet med autoriserede bandagister og fagpersoner. Læs mere på www.ortos.dk

Kommentarer